Anna LPM JStockenSven-Erik J

2021-08-19–22 Stockenträffen

Under 4 dagar var jag i Stocken på Orust och deltog i Stockenträffen, en årligen återkommande träff som anordnas av Tjörns Kajakklubb. Paddlare från hela Sverige strömmar hit, i år ovanligt många. En av deltagarna/arrangörerna har i efterhand satt ihop en film:

Nedan finns ett urval av mina bilder.
Egentligen börjar själva Stockenträffen på fredagen, men många kommer redan på torsdagen. Så gjorde Sven-Erik och jag. Det innebar att vi efter att ha rest tälten kunde ge oss ut på en paddeltur under eftermiddagen. Vi gav oss norröver upp till och runt Malö.

Handelsman Flink är en figur som förekommer i flera av Evert Taubes visor. Här syns Flinks Handelsbod som ligger på Flatö.



Stockens lilla samhälle sett från vattnet.

Torsdag kväll, än så länge inte så många kajaker:

Sven-Eriks karta över paddlingen torsdagen 19 augusti:

Fredagen gav vi oss i väg PM, Anna, Robert, Eva, Sven-Erik och jag (Gunnar) på en paddlingsrunda söderöver mot Hälleviksstrand.

Anna med Hälleviksstrand i bakgrunden:

PM och Anna:

Gunnar och Robert:

Vi paddlade under en låg bro och kom in i ett område med lågt vatten, som heter Lerkilen. Här syns Hälleviksstrands kyrka.:

Lunchpaus vid Sollid camping, mitt emellan Hälleviksstrand och Edshultshall:

Vi avnjöt en god fisk & skaldjursgryta i restaurangen på campingen:

Sven-Eriks karta över paddlingen under fredagen 20 augusti:

Lördag morgon, samling kl 08:00 för att i en större grupp med 19 deltagare och 2 ledare göra en längre paddling via Käringön till Måseskär. Här syns Eva glad och startklar:

Utanför Anderholmarna:

Sven-Erik utanför Vallerö med Käringön i bakgrunden:

En smal passage mellan Vallerö och Tornö:

Utsikt från Vallerös södra del.

På Fågelskär.

På Fågelskär:

Längs östra sidan av Fågelskär:

Nu är vi vid norra delen av Måseskär, med Håkansskär i bakgrunden:

Måseskärs fyrplats, läs mer här..

1865 byggdes öns första fyr, en Heidenstamfyr målad i vitt och rött. Från början drevs fyren av fotogen, men 1950 blev fyren elektrifierad. 1978 släcktes den äldre fyren och istället tog en liten vit plastfyr över. Idag är fyrplatsen obemannad.

Det var ovanligt lugnt så vi paddlade på utsidan/västra sidan av Måseskär. Bilden  nedan är vid sydvästra delen av Måseskär jämte Hinneskär:

Västra sidan av Käringön, med bebyggelsen i bakgrunden:

Nedan visas den uppställda valkäken vid hamnen. Den skänktes till ön år 1900 av en av de första sommargästerna, som fått den i 50-årspresent. Käken, som från början tillhörde en grönlandsval, har nu blivit en symbol för Käringön.

Läs mer om valkäken:

Många tror att namnet Käringön har med elaka kvinnor att göra, men det stämmer inte. Namnet kommer nämligen från det skotska ordet “cairn” som betyder sjömärke (små stentorn eller rösen). På svenska blev det så småningom ”Käringar”. Eftersom det fanns en “Käring” på ön blev namnet Käringön.

I historien blir man snabbt påmind av den stränga och dominanta prästen Simpson som fick varje fiskarkäring att hämta jord till ön från fastlandet i fickor i sina kjolar. Jorden användes bland annat till att anlägga kyrkogården, då jord saknades nästan helt i klippskrevorna på ön. För att hedra dessa damer finns en stor staty med jordbärerskan Hulda.

En omtalad restaurang “Petersons krog“:

Nyfångad makrill:

Mysig miljö och fin arkitektur:

Dags att ge oss ut på havet igen:

Östra sidan av Vallerö:

På väg upp till Härmanö huvud:

Utsikt från Härmanö huvud

 

På väg in mot Stocken igen:

Sven-Eriks karta över paddlingen lördagen 21 augusti:

Vi satt ute på badbryggan och pratade sent på kvällen under månsken:

Stockenträffen är välbesökt av paddlare från hela Sverige, även en några från Norge och Danmark. På söndagen var vi en mindre grupp som gjorde en paddlingstur norröver.


Hej Karin:

Vi är ute vid Gräsholmarna, nordväst om Gullholmen:

Anna:

PM och Sven-Erik:

Sven-Eriks karta över paddlingen söndagen 22 augusti: