Dubbelkajak?

Hur är det att använda en dubbelkajak?

Fördelar
Fördelar som man spontant tänker är ju att vad roligt att man är två, att man har sällskap, kan dela upplevelsen, kan ta med en kompis, även en mindre erfaren person kan prova på att paddla tillsammans med en mer erfaren person.

Nackdelar
Nackdelar man först tänker på är ju stor, tung, trög i vattnet, dyr.

Men hur är en dubbelkajak egentligen?

Läs om Klassiska serien av dubbelkajaker fabrikat REVAL:
https://www.revalkayaks.se/pdf/Klassiska_serien.pdf

Läs om Boreal Design Eseranto:
https://www.lakegeorgekayak.com/boreal_kayaks_esperanto.htm

En artikel av Per Fredin, UR Paddling nr 4-2011 inleds å här…..
Att paddla tillsammans i samma kajak är både socialt och roligt.

Att paddla havskajak tillsammans i en K2:a är egentligen inte svårare än att paddla själv. Men för att det ska bli en positiv upplevelse kräver det en hel del samarbete. Ett samarbete som om det är lyckat ger dig en del fördelar gentemot att paddla själv. Först och främst kan du hålla en högre marschfart i en K2:a trots lägre kraftinsats.

Detta gör ju att ni kan paddla en längre sträcka än ni skulle orkat var för sig. Dessutom är det tryggare att paddla K2 balansmässigt, förutsatt att samarbetet fungerar, eftersom man hjälper varandra. Att de flesta K2:or är bredare än en K1:a gör ju också sitt. Nyckeln till framgång heter som sagt samarbete. Om samarbetet mellan paddlarna i en K2:a inte fungerar bra kan det däremot kännas som att du är både ostadigare och långsammare än om du skulle paddlat själv. Det är definitivt inte roligt och kan lätt leda till osämja.

Gunnars kommentar: Jag har paddlat med Håkan ett par gånger med en K2:a. Det går fortare, man är starkare med “två motorer” och man kan prata med varandra. En nackdel jag tyckte den K2:an hade var att när vi hade kraftig vind snett bakifrån ville kajaken svänga ner i vågdalarna och blev därmed svårstyrd.