Tält

När man paddlar kajak i skärgården och ofta tältar på små öar eller kobbar, då behövs självstagande tält. Jag berättar här om ett par olika typer av tält och sedan om några modeller av tält som jag eller nära vänner använder, vilket kanske kan vara bra tips för dig som avser att köpa tält.

Självstagande tält, ofta benämnda kupoltält, står upp med bara bågarna och lämpar sig därför i terräng där markpinnar är svåra att fästa. Jämfört med tunneltält kräver de mindre uppslagningsyta, har ofta mer tilltagen takhöjd och mindre absid. Kupoltält passar utmärkt för hårda, utmanande väderförhållanden.

Tunneltält
Ett tunneltält består som regel av två eller tre parallella bågar som formar tältduken i en tunnel. För att tältet ska stå upp behöver åtminstone båda kortändar spännas ut och förankras med markpinnar, stenar eller på annat sätt. Oftast behövs fler pinnar för att tunneltältets sidor och absider ska sträckas ordentligt.


Fördelarna med tunneltält är att de är enkla att sätta upp då inga bågar ska korsas. De väger lite i förhållande till ytan. Det finns tunneltält med extrastora absider och bra ventilation. Nackdelen med tunneltält är att tältväven tenderar att börja hänga i hård vind och när de blir blöta av regn och kondens – då får man gå ut ur sin boning och eftersträcka.

Kupoltält
Ett kupoltält har en bågkonstruktion av minst två bågar som korsar varandra en eller flera gånger och bildar en kupol. Fördelen med kupoltält är att det är helt eller delvis självstagande, det betyder att så snart du trätt i bågarna så står tältet upp. Du kan bära omkring det och testa tills du hittar din perfekta tältplats. Sedan måste kupolen förankras i marken med pinnar eller på annat sätt så att det inte blåser bort. Många kupoltält har absider som behöver sträckas med hjälp av pinnar. Ett självstagande tält är en stor fördel när du paddlar och tältar på klippor där det saknas möjligheter att trycka ner pinnar i marken.

Andra fördelar med kupoltältet är att det har vertikala väggar och ofta sitthöjd i taket som gör tältet rymligt och trevligt. Det är härligt när två personer kan sitta intill varandra utan att kröka på huvudet. Kupoltältets största nackdel är att det väger mer per ytenhet och har som regel små absider. Ofta tar det mer tid att trä i bågarna på kupoler då det blir trångt där bågarna korsar varandra. På några kupoltält, ofta utomskandinaviska prisvärda märken, slås innertältet upp för sig innan yttertältet hakas på – i regn riskerar innertältet att bli blött. Det är en stor fördel att tält har inner- och yttertält som kopplas samman.

Delar av texten ovan är hämtad från Friluftsfrämjandets sida, läs mer här.

Läs också Så väljer du rätt tält

När man vandrar är ju vikten viktig, man vill INTE bära på tunga tält, men när man paddlar kan man lyxa till det med lite större tält. En kajak kan klara mycket last och har i regel stora förvaringsutrymmen. Ofta påverkar vikten priset, ju lättare tält ju högre pris.

Om man är två personer är det ju en klar fördel om tältet har 2 utgångar med 2 absider.

Läs mer om mina tips kring tält: