Aggaredsloppets återupplivas efter 57 år

På nationaldagen invigs den nygamla slingan på Aggaredsberget i Harplinge. Det sker genom att återuppliva ett lopp med anor från 1944 – Aggaredsloppet, och fem gamla vinnare är på plats för att bevittna yngre generationer som kämpar sig genom skogen på ny beläggning.

Den 6 juni gör Harplinge samhällsförening och Harplinge hembygdsförening gemensam sak och fixar ett fenomenalt nationaldagsfirande på Hembygdsgården. Det blir musik, tal av teknik- och fritidsnämndens ordförande Lars Püss, tipspromenad OCH officiell invigning av slingan på Aggaredsberget.

Slingan har alltid funnits där, i mer eller mindre bra skick. Sedan 2015 har samhällsföreningen samverkat med Halmstads kommun för att rusta upp och belysa slingan, och nu sker den officiella invigningen av den knappt 1 km långa slingan, som går som en åtta på berget.

Efter 57 år i träda så får det klassiska gamla Aggaredsloppet liv igen. I samband med firandet så startar en öppen klass som innebär ett varv runt slingan för alla åldrar, i syfte att uppleva sträckningen förbi det nya utegymmet och naturen. Därefter hålls en dam- och herrklass över tre kilometer där vinnaren förutom äran får ett vandringspris specialdesignat av Magnus Andersson på Steninge glashytta.

Gamla vinnare på plats

Hembygdsföreningen i byn har tagit kontakt med några av vinnarna från åren 1944-1960 och fem av dem kommer att finnas på plats för att bevittna nystarten av loppet och vara delaktiga i prisutdelningen. Ordförande i hembygdsföreningen är en av dessa.

– Det här är ett initiativ som gynnar hela Harplinge, samtidigt som det främjar folkhälsan och nyttjandet av den fina natur vi har här i byn, säger Gösta Andersson.

Hela Harplinge har bjudits in genom upptryckta informationsblad som har lämnats i brevlådorna och genom samhällsföreningens facebook.