Harplinge

Lite information om Harplinge.
Harplinge ligger ca 15 km norr om Halmstad. Se karta.
Det är ett producerande samhälle med en levande jordbruksbygd. Vi har 3 km cykelväg till en av Sveriges bästa badstränder, Haverdal.
haverdal_small

Strax norr om Haverdal finns utsiktspunkten Skallen och Skallkrokens hamn.

Runt Harplinge finns en underbart vacker natur, exempelvis “Guds gröna ängar” i Stensjö. Steninges vackra natur har inspirerat tonsättaren och trubaduren Alf Hambe. En annan mycket uppskattad sångare och gitarrist är Stefan Petsén, som bor i Harplinge. Även hans sång och musik är ofta präglad av havet och bygden. Du visste kanske att Per Gessle och Gyllene Tider har sina rötter i Harplinge och hade i omgivningarna sin repetitionslokal.

Exempel på lokala författare är Albert Olsson. Läs gärna triologin “Sand”, “Gränsland” och “Tore Gudmarsson”. I Harplinges Biblioteket finns en minneshörna efter Albert Olsson. Det finns en förening som heter “Albert Olsson – sällskapet” vilka genomför olika kulturaktiviteter. Besök deras hemsida: » Albert Olsson – sällskapet «.

Det är verkligen en bygd med intressant historia och bevarade traditioner. Hembygdsgården i Harplinge är vacker och välbesökt. Vissa helger under sommaren är det öppet hus och visning av hembygdsgården. Kaffe och våfflor serveras. Vill du veta mer om hembygdsgården, besök » hembygdsföreningen «.
 Harplinge Hembygdsgård - Kråkegårdslängan

Harplinge Hembygdsgård består av många byggnader.
Bilden nedan visar “Särdalsstugan”.

Harplinge Hembygdsgård - Särdalsstugan

Mitt i samhället finns givetvis kvarnen.
Bredvid kvarnen finns ett Värdshus med god mat och en populär pub. Mitt emot kvarnen finns en pizzeria.
Harplinge har ett aktivt föreningsliv med idrottsföreningar.
Besök exempelvis » Harplinge IK «.