Harplinge

Lite information om Harplinge.
Harplinge ligger ca 15 km norr om Halmstad. Se karta.
Det är ett producerande samhälle med en levande jordbruksbygd. Vi har 3 km cykelväg till en av Sveriges bästa badstränder, Haverdal.

Strax norr om Haverdal finns utsiktspunkten Skallen och Skallkrokens hamn.

Runt Harplinge finns en underbart vacker natur, exempelvis ”Guds gröna ängar” i Stensjö. Steninges vackra natur har inspirerat tonsättaren och trubaduren Alf Hambe. En annan mycket uppskattad sångare och gitarrist är Stefan Petsén, som bor i Harplinge. Även hans sång och musik är ofta präglad av havet och bygden. Du visste kanske att Per Gessle och Gyllene Tider har sina rötter i Harplinge och hade i omgivningarna sin repetitionslokal.

Exempel på lokala författare är Albert Olsson. Läs gärna triologin ”Sand”, ”Gränsland” och ”Tore Gudmarsson”. I Harplinges Biblioteket finns en minneshörna efter Albert Olsson. Det finns en förening som heter ”Albert Olsson – sällskapet” vilka genomför olika kulturaktiviteter.

Det är verkligen en bygd med intressant historia och bevarade traditioner. Hembygdsgården i Harplinge är vacker och välbesökt. Vissa helger under sommaren är det öppet hus och visning av hembygdsgården. Kaffe och våfflor serveras. Vill du veta mer om hembygdsgården, besök » Harplinge hembygdsförening «.

 Harplinge Hembygdsgård - Kråkegårdslängan

Harplinge Hembygdsgård består av många byggnader. Bilden nedan visar ”Särdalsstugan”.

Harplinge Hembygdsgård - Särdalsstugan

Mitt i samhället finns givetvis kvarnen. Bredvid kvarnen finns ett Värdshus med god mat och en populär pub. Mitt emot kvarnen finns en pizzeria.

Harplinge har ett aktivt föreningsliv med idrottsföreningar.